CREF-Therapie


 

 

De afkorting CREF staat voor, Circle Reprint Emotional Foundation. Het model bestaat uit een cirkel van de 7 levensbehoeftes (de vernieuwde piramide van Maslow).


De methode behandeld zowel kinderen als volwassenen met prenatale hechtingsproblematiek (geen bodem syndroom), met trauma's en PTSS. Bij de behandeling met de CREF- methode wordt gebruik gemaakt van diverse methodieken zoals o.a. EMDR, Hypnotherapie en NLP. Voor het kind hanteren we een kindvriendelijke vertaling van het CREF model.


Met deze methode krijgt men inzicht en wordt er gewerkt aan het basisvertrouwen. Het basisvertrouwen is het fundament in relaties met jezelf, eventueel jouw kind, het gezin en in het werk. Dit vertrouwen wordt normaliter voor 70% gevormd tijdens de zwangerschap en de laatste 30% daarna. Wanneer er een vroeg angstige ervaring is, prenataal of postnataal, heeft dit grote impact op het brein en het latere gedrag. Het brein schakelt automatisch over op overleven (vluchten, vechten, verstarren) en het basisvertrouwen kan hierdoor verminderd worden.


Door de CREF cirkel in te zetten ontstaat er een helder inzicht in onvolledige of ontbrekende levensbehoeftes. Vanuit dat vertrekpunt kan er door de hulpverlener  gericht worden hersteld of ontwikkeld (de Reprint). Vervolgens ontstaat er een volledige persoonlijke verbinding. Het basisvertrouwen van de persoon is beter dan ooit. Grondlegger inhoud en vormgever B.van Leeuwen(2010). Definitie CREF door B. van Leeuwen en S. Lemmen(2011)