Voor wie

Voor kinderen

Kinderen zijn dicht bij hun basis, De veerkracht die kinderen hebben, de natuurlijke neiging die ze hebben om die basis weer op te zoeken fascineert me.

 

Ik zie dat kinderen snel ontspannen en rustig worden. Het kind en het paard maken contact. 

 

Kinderen die normaal gesproken moeite hebben met contact maken, kunnen dat vaak wel met het paard. Het kind wordt niet afgerekend door het paard. Het paard is heel direct en heeft geen oordeel. 

 

Als een kind druk de stal in komt stuiven schrikt het paard. Een kind krijgt dan het advies “Het paard schrikt, zie je? Kom eens wat rustiger de stal binnen.” Dan is direct de reactie van het paard anders, waardoor het gedrag van het kind direct positief wordt bevestigd. 

 

Doelgroepen

o Kinderen die niet lekker in hun vel zitten

o Kinderen met vastlopen in hun ontwikkeling

o Kinderen die problemen hebben met zelfvertrouwen

o Kinderen die gepest worden

o Kinderen met autisme, ADHD, ADD

 


Voor volwassenen

Ik begeleid volwassenen  om van overleven naar leven te gaan. Je overlevingsmechanismen hebben invloed gehad op wie je nu bent. Je hebt er je sterke kanten door ontwikkeld, waar je altijd op kunt terugvallen. Maar overlevingsmechanismen zijn net als een soort winterjas. Als het warm weer is, kun je die beter uitdoen. De mechanismen die je helpen om echt te leven, daar kan paardencoaching goed bij helpen.

Bepaalde inzichten en bewustwording van patronen kunnen zorgen er voor dat je uit je 'overleving' gaat. 

 

 

Met wat voor volwassenen werk ik:

 

o Volwassenen klachten van burn-out of chronische stress

o Volwassenen met opvoedingsvraagstukken

o Volwassenen met levensvragen

 


Voor Teams

Wil je een enerverende teambuilding, waarin je leert hoe jullie omgaan met jullie kwaliteiten en beperkingen? Hoe jullie daar verantwoordelijkheid voor nemen en hoe jullie dat  communiceren? Waar jullie transparant in zijn of misschien wel dubbele boodschappen uitzenden? Waar het vertrouwen in het team zit en waar dat minder wordt? 

 

Denk dan eens na over een teambuilding met het paard als spiegel. Een leuke, soms confronterende en soms ook ontroerende manier om je team beter te leren kennen en waarin je krachtige handvatten krijgt voor teamontwikkeling. 

 

En waar je nog lang over na zult praten.......

 

 

Coaching met het Paard als Spiegel

 

Voor coaching met een paard hoef je geen ervaring te hebben met paarden. Ik werk met paarden die makkelijk en veilig zijn in de omgang en vooral sensitief. De paarden en het contact met hen laten vaak een diepe indruk achter. Mensen die gaan werken met de paarden laten onmiddellijk zien wat hun valkuilen zijn, wat hun drijft, wat hun uitdagingen en overlevingsstrategieën zijn. Dit omdat een paard ze direct uit hun comfortzone haalt. Ze voelen zich niet zeker van de situatie en gaan heel primair reageren.

 

Paarden lenen zich hier fantastisch voor, vanwege hun enorm spiegelend vermogen. De paarden spiegelen de non verbale communicatie van degene die met hen werkt. Dit kan variëren van het drukker worden, tot volledig de persoon in zijn omgeving negeren. En dit natuurlijk in allerlei varianten. Paarden hebben dit talent omdat het prooidieren zijn. Ze moeten om te overleven weten wat jouw lichaamstaal vertelt. Niet wat je probeert te laten zien, maar dat wat je echt voelt.

In deze vorm wordt de deelnemer uit de situatie gehaald, krijgt uitleg over wat ik zie en wat er gebeurt maar vooral ook wat het bij hem oproept, waarna de deelnemer weer in dezelfde situatie terugkeert, maar een heel ander resultaat kan creëren. De deelnemer kan hierdoor aan den lijve ondervinden en voelen hoe kleine veranderingen enorme resultaten kunnen opleveren. Ook worden ze zich heel bewust dat vaak kleine dingen een heel groot verschil maken in contact met anderen.

 

Het Paard als Spiegel maakt je bewust van andere invalshoeken waarop je dezelfde situatie kan benaderen en je dan ook een andere uitkomst krijgt.